28 Julai 2009

soalan maut

adoi..sape la taknak anak kan..baru 2 bln da terseksa batin dgn soalan2 maut.
contoh soalan yg biasa didengar ala2 berlapik 'da ada ke?'..
ye..soalan tu normal...mungkin aku pun pernah tanya orang gak..

pastu ada yang tanya 'merancang ke?'
aduh..aku normal beb..aku nak anak..suami aku pun nak anak..
tu lah tujuan utama aku nak kawen..

adik aku yg paling kecik pun da 19 thn..
ptt panggil adik aku yg beso pjg da..haha..merepek plak.

Jadi, bayangkan la brape lama aku takde budak kecik..
aku mmg suka budak kecik atau baby...
kalo jumpe budak kecik mau habis aku kerja kan.
bukan kerja pe la..main ngan dorg la..
sampai ada org kata..kalo aku ada anak abis la teruk dikerjakan..
kalo baby lak puas aku gomol atau paling cikai aku kiss lew..

tp yg tak blh blah ble org tanya 'bile nak ada?' atau 'kawan baik ko da ada da'

ayat yang tu mmg lemah..kadang aku senyap dan senyum je..tp dalam hati aku berkata..patut tak kalo aku bahasakan orang ni..hahahaha
mana taknya..soalan bodoh ke atau org yg tanya tu bodoh...wakakakaka...
kalo nak bercakap tu sesedap bahasa die je berbunyik..haha..mungkin la ko gurau kasar kan..

Alang kata pe susah cakap je la 'dalam proses' atau kalo org yg sopan2, baik budi bahasa mesti cakap 'takda rezeki lagi'tapi aku da muak nak jawap menda sama. so sebab tu aku senyap dan senyum

kalo ikut bahasa kasar aku lak nak je aku cakap 'ko tanya la Tuhan sendiri, tu kan kuasa dia'atau 'kalo boleh sekarang gak aku nak ada' atau 'ko blh tlg adakan utk aku tak'

ye...ko bujang atau ko da ada anak. so senang la nak tanya bukan2 kan..sekarang, aku tak dapat bayangkan org yg bertahun2 kahwin tak punya anak lagi..lagi lah sakit hati..lagi lah menderita batin..penantian ini satu penyiksaan, mungkin ada hikmah..aku cuma mampu berserah (^^,)





8 ulasan:

nmmy84 berkata...

itu baru 2 bulan kawen za.ko bayangkan kawan2 ko ni yang da 2-3 tahun kawen.amacam??menanah telinge beb.hehe.cool beb,jangan amik port.

nAdiRah berkata...

betul kate wadah tuh. bley panasss tinge, panas ati. buat bodoh je. bley blaaahhhh org yg cenggituhhhh!! wa pedulik hape. huhuhuh~~~

dibiuscinta berkata...

wadah: ha tu la pasal..sabar je lakan..

nad: tu la, diam lbh baik dari ckp yg bukan2..wat tmbh dosa jek.

alladiin berkata...

rilex beb..jgn emosi.. doa selalu. Buat tak tahu je dgn soalan2 camtu.

Luv like this.... berkata...

selalu camtu kan..bleum kwen cbok tnya bile nk kwen..dah kwen plak sbuk tnya psl ank..sibuk tul la org ni...t'lebey concern

Sue berkata...

Iza, sometimes org tanya bukan berniat jahat. cuma soalan. cuma nak tau. cos sometimes sesetengah org biler peknen, kadang memang tak nampak perut tu until 5 months cam sue dulu. so jgn terasa sgt... nanti kita stress...

tapi sue pun tau, ada sesetengah yg tanya dgn sindiran2... yang tu mmg tak sayang mulut... dan iza wat tak tau jer.. dulu sue pun pernah gak kena camtu... cos sue mmg planning pastu peknen lak tak nampak perut... so orang2 rasa cam dah lama sue tak ngandung2... ada yang nak ajar, bagi petua, melebih2 sibuk... tapi wat tak tau jer...

so iza, better let it go... jgn fikir, nanti stress... don't forget, stress pun penyumbang kepada ketidakstabilan hormon...

banyak2 berdoa jer... kami kawan2 pun turut mendoakan... buat permulaan ni, sue syorkan iza & hubby makan asid folic sebiji sehari everyday...

Good luck to u, waddah n nad...

dibiuscinta berkata...

En. Ashri: ok tq..sgt hargai

Luv Like This: aah, da anak anak satu nnt tanya bile nak tmbh lg..ble da tua tanya bile nak ada cucu..mmg takkan berakhir..he

Sue: owh syuhada ke?singgah ke blog iza..he tq..dan thnks utk nasihat2 itu..sentiasa doakan kami ok..

♥ EeiNz ♥ berkata...

sabar ye yang..