08 April 2009

Sedikit lega...surat nikah parents punye isu..

Daisypath Wedding PicDaisypath Wedding Ticker
Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah..sedikit dugaan yg diberi Tuhan telah berjaya ditempuhi lagi..
Tgk kat atas tu..lg 3 minggu 2 hari aku nak bernikah tp borang nikah pun aku tak hantar lagi..
Sebenarnye Pak Ngah aku da minta borang tu kat mama aku dan mama aku pun da bagi kat Pak Ngah last 2 weeks utk bg kat Pen. Pendaftar nikah kat tempat aku nih..ustaz M nama die..lama pending..tibe2 ari Isnin (kelmarin), Alang (adik aku) cite Along (abg aku) dok bising2 kat umah Ustaz M tu..
Aik, aku da pelik da..upenye dorg ngan Pak Ngah aku g umah Ustaz M tu..Asalnye alang crite Along balik je umah ptg tu minta surat nikah mama..Alang cakap la hilang..die suh kol mama dan tanya (mama aku tak lik keje lagi)..Sebenarnye ngan alang ni aku da cite sume..Aku suruh alang jadi Wali aku dan bukan Along..sebabnye.. surat nikah mak aku ilang..nak cari salinan amik masa..Alang pun cite la kat Along tp Along da terkejot, mungkin salah faham gak la..
Die terus ajak Alang p umah ustaz M tu..Kat situ, Alang terasa la bile Along kata Alang yg beria nak jadi wali..(salah aku kan tak cite kat Along gak)..So Alang pun ckp la nape aku nak die..tp Ustaz M tu duk kata kalo Alang wali pun nak surat nikah parents aku gak atau mama aku kena wat akuan sumpah...uik, aku da pelik ni..
So, semalam dengan semangatnye aku EL sebab ingat nak jumpa Ustaz M tu atau wat surat akuan sumpah..Mama aku kata die lik keje kul 3 ptg tu..tibe2 pg tu mama kate die tak leh lik awal..alamak sedey la plak.tak pasal2 cuti aku burn..gpun sakit org pempuan dtg plak kan..so tak pe la..tp pg tu aku tak duk diam la..aku kol ustaz M tu..Terang2 kat prosedur tu tulis/minta
SURAT PERAKUAN/ PENGESAHAN/ AKUAN SUMPAH NIKAH IBU BAPA. (Jika perempuan anak sulung atau wali adalah abang lelaki yang sulung)
die berkeras gak nak..alasan die da handle 10 tahun pasal org kawen ni..(oh glew lama kan?)..tp aku duk tegakkan ayat tu..pastu die kata die cek dan kol balik..da meleleh gak ni..ok aku tunggu..bile kol balik jawapan sama..die minta aku tak yah pk2..bawa mak gak wat akuan sumpah..time ni aku da malas layan..aku 'ha' kan je pe yg die cakap..
Aku ckp ngan mama sok kite p wat je..ingat nak half day ar ari ni..tp aku bukan bodoh nk dengar 1 belah pihak je selagi aku tak puas hati kan..aku kol PAID Klang tempat aku amik borang tu..(cari kat intenet lew,smlm tak dpt kol sebab takde no, borang aku kan kat Ustaz M tu).. Aku ckp ngan En. A, die kata tak perlu surat nikah atau akuan sumpah my parents..ok lega..Aku call Ustaz M, die kata saya tak leh terima sebab die bukan Pendaftar/Kadi atau Timbalan Pendaftar. Die pun bagi nama2 dorang..
Alhamdulillah sekali kol je aku dpt cakap dengan salah sorang darinya..En. K..Lepas cite sume..Lain lak isu En. K ni..Pas aku cite sume duk suh datang..nape tak leh ckp dlm fon? susah nak terang dlm fon ni..adei.. tp aku tanya gak..Die kata nak surat nikah my parents sebab aku anak perempuan sulong..adeiii...Aku tekan kan gak la sefaham saya la bile baca prosedur tu..kalo saya ni anak pertama baru nak surat nikah..saya ni anak kedua..Die tekan kan gak la..tp aku cakap la kena tukar la ayat kat prosedur tu..Jika PEREMPUAN SULUNG..bukan jika PEREMPUAN ANAK SULUNG..die minta nama dan fon dan kata akan kol balik..
Mmg aku tak senang hati lg..aku siapkan kebenaran half day dan aku call JAWI lak tanya prosedur nak dapat salinan surat nikah parents..
En. K call..lepas bg salam dan kenalkan diri..die tanya
'Mcm mana kalo Cik amik surat nikah?'
'Sy baru lepas call Jawi, kene dtg ke sana la bg maklumat..' ekh, tak abis ckp lg ni..he
'K, ada tanya tak brape tempoh?'
'Tak tahu la makan masa bape lama kan, sy nak pegi sana pun bukan saya tau area KL, nak mencari lg'
'Ok tak perlu amik surat nikah, adik kamu yg jadi wali kan?'
'Aah'
'Ok, tak perlu. Kalo Ustaz M tak paham suruh die kol saya..kamu siapkan borang tu dan hantar sini ok'
'ok, terima kasih Encik' Ha kau terus letak, lupe nak bg salam..excited nak bg tau Ustaz M..
Alhamdulillah la..aku lega sekarang..walau tak setle sume pun..SEDIKIT LEGA..pasal satu isu ni..
Yg sangat penting adalah tak mengharapkan orang..lebih baik usaha sendiri kan..menda mudah selalu disulitkan oleh orang..sebab dorg wat pun ala kadar dan apa yg biasa dorg buat..mungkin sebab tak sume ada masalah sama..mungkin 10 TAHUN Ustaz M berkhidmat baru sekarang die kendalikan pengantin yg tiada ayah dan atuk sebagai wali dan parents yg kehilangan surat nikah utk menjadikan abang sulung sebagai wali..so aku telah memberi pengalaman buat Ustaz M utk berkhidmat pd masa akan datang lg,..trimas la utk aku!!chayo!!

6 ulasan:

nanonano berkata...

na pun pening !
seb bek na ank bungsu..
xde nk pikir2 bab tu
:p

eh xperli2 sket pacik kerek tu??
ehh tp xbrani gak nk lebeh2 ehh
kan die xnikahkan mu pulak,
hihi :p

hafizah_hamid berkata...

adusss iza..siannya,sib baiklah iza dah wat cepat.saya dah cakap aritu kan..tapi takperlah,at least iza dah ada pengalaman settlekan sume tuh

dibiuscinta berkata...

nano: ikot ati nk gak perli tp mcm nano cakap kang kawen plak..ish3 kene kasi abis dulu..buatnye die yg akad kan naya tau..

fiza: ye lew..ada je dugaan..

nurul aziyana berkata...

hehhe seb baik tganu xperlu surt nikah ibu bapa..kalu nk, huhuh mnaer nk selongkar..plik2 btul la..aperpun smga berjalan lancar yer

♥ EeiNz ♥ berkata...

iza, sama la kite..kin pun anak sulung..sib baik jupe srt nikah parent..fuhhh...

dibiuscinta berkata...

nurul: aah la kengkawan iza pun kata time derang atau family kawen tak perlu pun..agaknye ada tempat yg da ketat kot prosedurnye

ienz:erm..tu sib bek jumpe..yg tak jumpe ni yg naya..kekeke..