10 Jun 2009

seDIH

SEdih #1
.
Balik dari keja. Siaran HotFM 'Jem' isu dugaan sebelum mendirikan rumahtangga.
Pemanggil terakhir lelaki.
"Dugaan saya sebelum b'kahwin bukan lg brape bulan,minggu, bukan lagi brape hari.." "Habis tu?"
DJ Kieran atau AJ memotong kerana tak sabar.
"Dugaan saya lagi 10minit"
"Mcm ne crite nye tu?"
"Lg 10 minit nak akad nikah, saya kehilangan tunang saya, mak, ayah dan semua ahli keluarga saya, saya je yg terselamat.."
"accident ke?" aku pun tak sabar nak tau time ni
"TSUNAMI..(dush..rasa mcm satu tumbukan di muka aku..maha hebat dugaan die)..tunang saya orang Acheh..saya orang Kedah..semua ahli keluarga saya dihanyutkan air..saya je yg terselamat..sampai sekarang saya tak kawen..masih terngiang2 lagi tunang dan ahli keluarga saya menjerit dan memanggil nama saya........."ada lagi tp saat ni air mata aku da berlinang..DJ pun tak terkata..ada nada sebak suara lelaki itu..Aku mohon lelaki itu terus diberi kan kekuatan dan dibuka pintu dan adalah hendakNya jodoh kau.agar kau lupakan kenangan yang pahit dan dugaan yg Maha Berat itu..
.
.
.

sEDIh#2
.
Pukul 6 lebih.Hampir 500km dari rumah. Lampu merah. Aku menuruti 3 lagi kereta di depan utk berhenti. Dumm! DUmM! dua kali kereta aku disondol. Dalam hati 'Teruk ke kereta aku?' Aku beri signal ke kiri dan berhenti di kiri. Malangnya kereta lambang 'S' Vitara terus pecut. WTF??? Aku hon sekuat hati...time ni da menggigil da..terus aku jalan..'dont worry no plat ko da dlm kepala aku. menjawab la ko byr saman'. kol hubby. Depan skit aku perasan kereta sama.(ada gaya mcm menyorok tak nak aku kejar k) Pe lg aku benti la jauh skit dari die..terus keluar tgk bontot keta..'uik skit je keta aku kena..kebal da keta aku ni'. Lama skit baru dia datang kat aku. Keluar say sori, tibe2 cakap baru sebulan kerja, gaji 800 je, takde duit nak bayar bulan ni, sy general clerk je...aku pun potong ckp die 'sy pun general clerk gak..'pastu nangis tibe2..baru kata tak sengaja lari sebab 1st time langgar, dgn tak malu terus nak pinjam fon aku nak call aunty die, kalo senang kol tak pe..punya la byk kali masuk voice mail, dimatikan atau senyap jek...sengal gilew..menunggu bagai sampai dpt kol..sambil tak dapat tu kata nak bayar 200 je, masih berlegar lg dalam pale aku 'saya ada 267 je, saya blh byr 200 je, balance utk duit makan saya..kalo akak tak percaya saya boleh tunjuk baki saya' 'nanti akak baiki, kalau kurang minta la tapi bukan bulan ni.saya takde duit.jgn tipu sama saya pulak'sambil nangis2 mcm minta belas kasihan..'tp sebelum tu saya nak cakap jugak dengan aunty saya'..tue sume ayat gelabah die..aku tak cakap pape pun..bile hubby aku kol, aku bg cakap ngan pempuan tu..die kata jgn percaya cina mmg kedekut nk bg duit..aku lak yg jadi kesian kat pempuan tu, aku yg pujuk hubby aku amik je 200 tu..ayat mengalah die'sukatilah'..dah tu bile dpt kol aunty die.. dok menunggu lak setengah jam..hubby aku mengambil inisiatif suh aku kol bakal abang ipar suami aku yg mmg polis trafik shah alam..malangnye die tengah cuti..aku pun malas nak die datang..aku masih leh handle budak yg duk nangis tu..die nasihatkan aku pe yg aku kena buat je..sambil tgu makcik die aku lak kena pujuk die jgn nangis, tepuk2 belakang die n ayat yg buat die benti nangis ialah 'u janganla nangis lg, nnt aunty u datang die ingat saya marah sama u pulak'...berhasil ok..ayat power ok..mmg malu..pe org ingat bile tgk pempuan duk nangis2 tepi jln..tak kose aku nak rogol die k..wakakaka..sambil tu minta lew nama, no fon, ic no.tunggu punya tunggu, sampai aku rasa nak terkucil..dpn skit ada ESSO. die suh aku g n die nak tgu kat situ.alasan?nnt aunty saya tak nampak saya.u pun da amik no saya sume'u kol la die bgtau'kol lagi. aku gerak ke Esso. ok die ikut walaupun lambat..hubby da pesan jgn lari sudah..aku kuar n masuk tandas, enjin die idup lg..'uik budak ni nak lari ke' kebetulan pintu tu ketat,..aku wat2 mcm bukak tutup pintu. dlm hati kalo ketat susah lak nak buka nnt kalo die lari..hp berbunyi..pergh lega..mkcik die kol,bg die, terus dia kuar keta..abis ckp baru aku masuk toilet..aunty n uncle die dtg tak lama tu..
uncle 'ala sikit ni..100 sudah la..'
'100?kalo report ni 300 u kena tau' berdasarkan pengalaman aku naik moto dan langgar montot keta.
'u tak tau ke sekarang boleh buat ???(aku tak paham)rm75 je kena tau' aik nak kencing aku ke apa
'ok tak pe. saya kol abang ipar saya. die polis trafik, die lagi tau. u cakap sama die'
bile ckp ngan polis tu tak sebut plak pasal nk byr 100. tau pun takut..agaknye kalo aku tipu pun die caya kan..die kata nak baiki..bila2 pun blh anta..bil kat die..ok setle..kul 8 lebih k kat rumah..
.
.

itu la die cite SEDIH SEORANG WANITA CINA BERKACA MATA..wakakaka
:P


(keta aku yg dilanggar)

(keta yg melanggar keta aku)






6 ulasan:

♥ EeiNz ♥ berkata...

kesah sedih 1 mmg sangat² sedih, sampaikan org rs mcm nk ngs...huhuhuu......

kesah sedeh 2 mmg best !!! hahahha...

farain berkata...

1 - huh...cam aku pon nak berlinang air mata... (T_T)

2 - cine jangan bagi muke...tau nak kencing owang jek...lagik2 melayu... (-_-")

dibiuscinta berkata...

MEkasih sudi luangkan masa baca :D..chayang korang

MrS.FaDiR berkata...

heluuu..puan, bila kete kena langgar..tak cete pun kat kitaorang..so, sekarang dah baiki ke belum kete tuh..baper kena?

nAdiRah berkata...

sedih... :-( wwwuuuuwaaaa...

jg bg muka same diaaaa!

wakakaka.

dibiuscinta berkata...

fiza, minor xciden. malas nak kecoh..ehehe..tp tempek cite kat sini plak ek..apa kes..kekeke...da baiki sabtu lalu..mesti lew cine tu yg kena

nad, baca dari iza yg tak tau bercerita ni da cedey ek..tp kalo nad dgr sendiri dari org yg cite lg terngiang2 tau..sgt cedey,,,