03 Jun 2009

Bezakan Manusia dan Robot

Tanya lah pada sesiapa suka tak dia buat kerja seakan robot..
Tp sebagai pekerja dan orang makan gaji kadang2 terpaksa..
Mungkin kalau aku jadi orang yg aku nak cite ni pun aku akan angguk dan buat apa yang disuruh..
Pe perasaan kau bile kau bekerja dengan sesuatu syarikat tu,
manager atau sesape la berpangkat dari kau suruh kau berdiri tempat panas sekian waktu kau kerja hanya utk kau pegang papan yg bertulis
'PROMOSI CAR WASH RM8' semata-mata..
atau
berdiri 100m dari tempat kau kerja iaitu pam minyak utk kau pegang papan yang bertulis
' (nama stesen minyak) 100m di hadapan'
atau
kau kena berdiri di hadapan kedai utk menjerit berulang2
'masuk2 kedai kami, ada promotion tak beli tak apa'
Kau nak? ye aku tau kau terima kalau takde pilihan, terpaksa dan tu je keje yang bagi kau makan, kau buat tapi aku rasa majikan kau kejam, tak berperikemanusiaan atau kata lain takde otak.
Aku yang melihat sangat sakit hati..
Pk la dengan waras wahai majikan..
1. yang kes mula2 tu, yang buat aku mencebik lepas baca pe yg pekerja tu pegang adalah RM8. RM8?????Majikan, ko tak tau ke kat mana2 pun harga tu boleh dapat la utk car wash.. harga standard..buat la kajian dulu kalo nak kata promosi pun ....dah la kejam, sengal tahap cipanzi plak tu..lebih baik ko pasang satu banner depan kedai kau tu je dari ko suruh pekerja ko tu terpacak..bukan mahal sangat pun..dari ko bayar org tu utk terpacak je baik die keje utk mencuci kereta tu..
2. yang kes kedua juga majikannya mcm takde otak gak, tak tau ke dia lambang stesen pam minyak die lebih dari 100m orang blh nampak..tak perlu ada orang terpacak lew..adei..
3. yang kes ketiga tu kat pasaraya?ish kesian pekerja tu malu menjerit..ingat pasar ke nak menjerit2 mcm tu..kat pasar tani pun da modern gune speaker yang dirakam je..
Wahai majikan, ada otak sila2lah guna..
Jangan buat manusia seakan robot..walau dia pendatang asing ke aku tak kira..dorang tu manusia..bukan robot..

















2 ulasan:

cujen berkata...

bila ko ckp, baru aku terpikir.... nak wat cemana....skrg ni tak boleh memilih kerja... nak tak nak terpaksa buat.. (rasa bersyukur sebab dapat kerja senang)

dibiuscinta berkata...

ye ar cujen..aku pun rasa amat bersyukur dengan keje yg ada sekarang..