05 Mei 2011

Anak No. 2

Aku dapat dari facebook.  Sape lagi anak no. 2, jom layan..

  • ANAK MANJA IBU- sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!
* ye ke? ye la kot.  Mama pun pernah cakap dulu.  Setahu aku, aku tak manja, tapi aku sayang mama sampai mati..aku tak pernah rasa aku pernah balas segala jasa dia yang seolah-olah bela kami berlima sebagai ibu tunggal..sob sob sob..sedih kalau kenang cite lama..jadi, abaikan.

  • ANAK DEGIL - Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..
* ofkos aku budak degil.  Dr Fazilah Kamsah kata budak bulan mei pun budak degil.  Jadi aku ni super duper degil. budak degil tapi baik.  ada ke? :P

  • TAK PANDAI PUJUK - memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..
* tak pasti.  yang pasti aku nak dipujuk walaupun aku tak tahu macam mana nak bagi reaksi lepas kena pujuk.  Ahaks!  Tak pujuk, terasa gilew beb!
  • BERCINTA - Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …
* tak dinafikan.  walaupun aku tahu boipren aku cam setan.  aku takda bukak mata cari lain.  sampai aku rasa ditipu, dikhianati n hubungan tu takda makna. aku blah!

  • HITAM / PUTIH - Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi
* ye ke? kadang pe aku ckp, aku nak buat.  tapi kadang hangat2 suam je.  Kalau dengan orang yg aku sayang, kadang cair beb! habis lah..

  • HATI - No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka
* ha mcm aku ckp kat atas tu la kan..dulu perasan gak perangai buruk yg SATU ni..da cuba cover..dan rasa tak lagi..ye ke :D
  • BERDIKARI - very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..
* betul sangat.  Dari kecik sampai besar aku susah nak minta mama duit, lau nak cari sendiri. keje sendiri.  Sekolah rendah lagi aku da kerja. Macam-macam kerja berat.  Kalau tak da duit, tak da nak merentan.  Sanggup tak makan or else.  Penah duk asrama time sekolah menengah, sanggup kuar asrama sebab pk adik beradik lain makan ke tak ni.  sedang aku makan sedap2.  Tapi aku pelik kenapa adik beradik aku laki yang lain senang je nak minta duit dari mama. Rasa nak marah je. Mudah bergaul ntah la.  Memang ambil berat, kuat perintah dorang tolong sesama kerja. :P sampai mama kata, suruh la adik2 ko tu, dorang nak dengar cakap ko. Lama-lama aku bosan jadi garang, he. jadi abaikan.  Bila da kawen sampai sekarang aku rasa adik-adik aku masih cerita hal dorang ngan aku.  Alhamdulillah.  aku suka dengar.  Tak kira la cita gembira atau sedih.

  • ARAHAN - anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri
* ye ke? he. buruk perangai ekh.  Macam tu aku kena kumpul duit keje sendiri lew gamaknye. 

  • PEMAAF & caring - tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah
* segala kat atas tu betul.  Maaf tapi jangan buat lagi dan lagi.. sakit tau! :(

  • PAKAIAN - Nak ajer up to date…semua nak kemas....
* Ni aku rasa kemas sudah la..takde up to date..takda duit, wat pe nak wat biar papa asal bergaya. Huhu..  Kadang aku lebih kat orang yang aku sayang dari nak beli untuk diri sendiri ada lah! Tapi terfikir lak, kalau aku kaya..he..habis duit ke melaram ke? =P



9 ulasan:

.:Mama Dhia:. berkata...

akak pun anak no. 2 jugak..
ade yg kene & ade yg tidak..
hehehe..

wahi berkata...

me anak no 2 gak. heheeee.... iza degilllll... hahahha.... nak post kat my blog gak la. hahaha... yummy!!

cujen berkata...

aku pun anak no 2 jugak..

dibiuscinta berkata...

ahahaha..kite sume anak no 2 yg hebat! =P

Tanpa Nama berkata...

Aku anak no 2 , mmg btl apa yg t,tulis kat ats tu.....1 pn x silap , hahahaha ,

Tanpa Nama berkata...

Aku anak no 2 , mmg btl apa yg t,tulis kat ats tu.....1 pn x silap , hahahaha ,

Tanpa Nama berkata...

Aku pn anak no 2 jgk , mms betol semua yg t,tulis kat ats tu hahaha, mk bpk aku sllu jgk bising , kwn ngan ppn msti x adanya yg kekal hahahaha !

Tanpa Nama berkata...

Aku pn anak no 2 jgk , mmg betol semua yg t,tulis kat ats tu hahaha, mk bpk aku sllu jgk bising , kwn ngan ppn msti x adanya yg kekal hahahaha !

Tanpa Nama berkata...

Aku anak no 2 , apa yg t,tulis kat ats ni ....semuanya x ada yg salah , hahahaha ,