16 Mac 2010

Mana Nak Cari Keperluan Bayi dan Maklumat Susu...

Salam,
Sebenarnya aku dah tak sabar nak berbelanja untuk bayi.  Asalnya aku dan suami rancang untuk berbelanja dari awal. Ramai yang sokong. Tapi bila mak mentua tegur jangan beli dulu dan tunggu sampai perut nampak, aku pendamkan je niat tu. Aku faham dia taknak kami terlalu teruja. Sebenarnya aku sama mengandung dengan kakak ipar iaitu kakak suami aku. Tapi tiada rezeki buatnya, dia gugur masa awal-awal kehamilan.  Aku pun takut juga. Tapi sentiasa doakan semoga aku dan baby selamat sehingga bersalin. 
Asalnya aku rancang untuk berbelanja awal sebab tak nak rasa sangat pengeluaran duit untuk perbelanjaan bayi tapi bila mama da cakap macam tu, aku simpan je la duit sikit-sikit.  Buat masa sekarang, kalau beli pun, aku cuma beli baju-baju bayi yang aku rasa murah masa ada sale dan cantik.  Baru ada lebih kurang 5 @ 6 helai.  Untuk berpantang pula, mama suruh aku join kawan dia main duit kutu dan dapat duit hujung bulan 7. Sebab katanya masa berpantang pun banyak juga nak guna duit. 
Aku fikir bila start masuk 6 bulan, aku nak fulun cari yang penting-penting.  Mesti terasa nanti kan duit keluar.  Sebab di bulan ke 7 berkemungkinan juga baby akan keluar.  Bukan aku doa, tapi berjaga-jaga. Sebab aku ada baca kesan dari hb kurang, kemungkinan bayi akan keluar pramatang.  Lagi satu teringin nak cari botol susu untuk susu-susu ibu yang di pam. Pernah dulu tengok kat nona tak silap, macam mana ibu iaitu seorang doktor menyusukan anak.  Dalam ice box yang tempat beku tu penuh dengan botol-botol susu mengikut tarikh.  Macam mana ye nak cari. Teringin nak cari info tu lagi.  Harap-harap siapa yang ada info leh ar share ngan aku ekh..


5 ulasan:

mama_auni berkata...

utk info ttg susu seme, ko masuk kat website susuibu.com...kalo ko nk beli pam susu siap ade botol, ade banyak cam avent, medela..ade pam manual n elektrik....

haryani berkata...

hai..

sy salah seorang breastfeeding mum... bby dah 6 buln dan masih mnyusu badan... :) seronok klau dpt share info pasal BF ni...

klau betul2 nk fully breastfeed bby smpai 6 bulan & continue smpai 2 tahun...mmg dr sekarang kena cari ilmu tentang penyusuan... nnt dah pantang leceh pulak nk google kesana sini...kan??

susuibu.com mmg byk membantu...tak pon, g search je kat google pasal penyusuan ibu...mmg byk...

tp sumtimes kena tgk bby mcmana kerenah nya dulu...ada bby nk susu bdn...ada yg tak... tp kita mak-mak ni kena set dlm kepala yang kita nak menyusukan anak sepenuhnya...InsyaAllah, bby tak byk kerenah... :)

sy mula2 beli pam manual avent je.. mmg produktif...senang guna n byk susu bleh pam kuar...tp tgn injured plak.. terpaksa beli yg letrik...medela freestyle... pon ok jugak...lg rileks & tak penat..

panjang plak komen.. teruja lebih.. gud luck wif ur pregnancy..

m@Ri@ berkata...

cari kat susuibu.com utk maklumat psl penyusuan ibu..kat website org pun ada link psl susu ibu..ada blog2 dr mummy2..sama2 kita belajr psl susu ibu yek..maria beli brg baby last minute jugak..last2 mn yg takda husband lah kena p beli sendiri sbb bini dia ni dah dlm pantang..hehe..

p/s:alhamdulillah esok dah 3 bulan maria breastfeed baby..fully breastfeed tp tak ekslusif..huhu..

::Farina:: berkata...

www.babyjaya.com
www.littlewhiz.com

try la surf kat cni...aku selalu gak la on9 shopping kat cni

My Precious Pe'Pe' berkata...

Salam..wow dah 9 months preggy..tunggu hari je tu..kalau nak cari breastpump murah, sila lawat glog saya mypreciouspepe.blogspot.com
Bagus lah ada semangat nk breastfeed..baby sihat, belanja pn kurang;)