19 Januari 2009

Buhsan

Buhsan lew...skrg nak apdet blog pun cam malas dan takde ide..bile ada ide rasa cam malas nak ngarang lak..dan kadang bile ada niat nak apdet rasa cam tak sesuai nak cite..kadang aku nak feel free bile tulis kat sini...leh cite ape saje..
atas sbb itu..jadinye keje aku sik baca blog orang jek..syok gak..hehe..smpi pening pale dah...sebab aku men bedal baca sesape punye...berjam2 mengadap komputer..mana tak pening..kalo org lalu duk kata aku berangan...wakakak..takde ayat yg best ke..kan best kalo aku betul2 berangan...tp angan2 tak seindah realiti..ekh nape aku ckp mcm tu..ntah la..pesimis ke aku..ah tak la..abaikan..

MENEPUNG TAWAR

Minggu lepas aku bukak hmetro.com..ada byk isu yg ditanyakan pada ruangan Fikrah Dr. Salam tu...sume aku baca...tp bg aku yg tak kawen lagi ni..ehehe..tentunya soal itu yg lebih menarik hati utk aku fikir dan bincangkan..iaitu isu di atas..MENEPUNG TAWAR...nih aku copy paste kan utk tontonan umum

Soalan:
BAGI sesetengah pihak, apabila mereka ingin menduduki premis baru, sama ada bangunan atau rumah, mereka melakukan upacara menepung tawar terlebih dulu seperti merenjis air mawar dan sebagainya. Apakah pendapat Dr dalam perkara ini?
MAN, Melaka.



Jawapan:
ANTARA upacara atau istiadat dalam masyarakat Melayu yang mempunyai unsur kesyirikan yang patuh dijauhi ialah majlis menepung tawar yang biasanya dilakukan untuk pengantin baru, memasuki rumah baru, orang terlepas daripada bahaya atau sakit teruk dan baru dinaikkan pangkat.Ia biasanya dilakukan dengan semangkuk air yang dicampur dengan pelbagai campuran seperti air beras, limau purut yang dihiris dan disiramkan dengan susunan dedaun seperti daun setawar, sepulih dan sedingin.Sebelum dimulakan upacara siraman, ia terlebih dulu ditabur beras kunyit dan bertih. Ketika ini ia berubah kepada merenjis air mawar.Majlis seumpama itu perlu ditukar kepada majlis solat hajat dan doa selamat untuk menjauhi unsur syirik dan khurafat.

So, spt diatas..katanye ditukar kpd majlis solat hajat dan doa selamat..doa selamat ok la..kalo itu yg dilakukan..adakah tak perlu pelamin lg, tiada lagi pengantin berarak..kompang ditalu...bajet jadi best sebab da kurang..tp mcm tak best lak kan..tak meriah..so, apa ide yg terbaik...adakah tak apa ada pelamin (just utk posing sakan) atau just berarak pengantin ke meja makan je..wah cepat majlis..maksudnye cepat selesai..dan tak fenin kan..tp..ada gak tapi tu..org2 akan bertanya majlis nih lain dari lain...bg yg faham dan tahu yg majlis tepung tawar ni syirik tak pe lagi..tp bile kite sendiri terangkan kenapa kite tak buat tepung tawar, sedikit akan menambah ilmu sesorg...itu sudah bgs..tp tak mungkin pada sume org kite mampu terangkan..tp bukan ke menyampaikan ilmu yg sedikit pd yg sedikit itu juga sudah memadai..ah aku pun pening...kalo kawen nnt aturan majlis mcm mana yg patut aku buat dan penuh barakah..kang susah2 nikah saje dan kenduri kecil..mahu akan difitnah mcm2..hahahaha..katanye sudah 'ter' atau tak cukup bajet la..manusia kan...so masih fikir dan terus berfikir...

4 ulasan:

Dayu berkata...

benda yg kita sendiri musykil baik dielakkan
dan bab nak masuk umah baru ni
baik kita buat doa selamat
dpt gak kenal2 jiran2 tetangga
confirm dah sah hukumnya

suee berkata...

salam,
biasa la kan tepung tawar tu cam adat..benda tak wajib n up to person la..perlu diketahui bersanding juga tak dibenarkan sb mpamerkan..hikhik so decide jer camner majlis pkahwinan kita..dulu sue kawin pun ada tepung tawar, bsanding tp just cam suka2..cam tak lengkap klu tak wat, yg penting hepi hepi hehheee

dibiuscinta berkata...

Dayu: sepatutnya mcm tu..yg was2 baik jgn wat tp...hehehehe
Sue:iza rasa yg penting niat kite kan..kalo niat kite takde sampai nak syirikkan Tuhan dgn buat sume menda tu so no hal la kan...hehehe pepandai jek

suee berkata...

Matlamat tak menghalalkan cara..hehehe tau tu cuma tak anggap rumit jerk, so settle..takdak isu takdak prob naaaaa toing toing toing