1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang
boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya vitamin C & E yang
diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan
pencegahan dan anti penuaan.
2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak
subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah
dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan
bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.
3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan
dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa
dimasak.
4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan
antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang
tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan
simpanan zat makanan di dalam tubuh.
5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.
6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang
memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi
kandungan MSG.
7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan malam
memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak
dititikberatkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan