19 Februari 2009

Kisah CR semalam


Salam..CR ni bukan Caller Ringtone atau Carlo Rino dan sebagainye tp kisah Cuti Rehat aku semalam...
Semalam aku cuti rehat teman mama ke HTAR..jumpa pakar sakit mata..klinik oftalmologist tak silap aku..
Sampai around kul 8.30am mama g sementara aku cari parking..
Dalam 8.45 aku masuk klinik tsbt..mama sedang berdiri berdekatan pintu mengadap tmpt pendaftaran..sangat ramai umat manusia waktu tu..
Aku sentuh bahu mama dan die kata 'ma da letak surat doktor kat situ'
Sib baik ari selasa mama da g klinik panel dan klinik tu merujuk ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang...kalo tak kena menyinggah ke klinik Zuhaimi tu dlu..
Around kul 9 byk nama dipanggil termasuk nama mama aku..kesemuanya di bawa ke bilik ujian penglihatan..(bilik no. 9)
ala..ala2 mcm 'cikgu' suh anak murid baca huruf..cume kat situ ada huruf kecil sehingga besar kan...
Confirm la die tak nampak lgsg kalo da tutup mata belah kiri..

Pastu nurse suh sume tunggu dpn bilik doktor dipanggil sorang2..bilik 86

(sape rajin cube kire brape byk kali aku sebut pasal bilik no. 86 ni...huhuhu)


yg peliknye lepas cek doktor suh g balik kaunter pendaftaran, pastu masuk balik bilik no. 9 dan jumpe doktor balik kat bilik 86..tertanya2 aku nape...wat keje bodoh berulang kali..

Tgh2 aku bersabar diri menanti terdengar plak suara sumbang dua lelaki yg lebih kurg mcm ni bunyinye..
I:kite sama sampai kan..
M:A'ah..
I:doktor da panggil u?
M: belum lagi...
I:lambat la...bla bla bla...Kerajaan mmg mcm ni..bla bla bla
sambil di sahut si M (Melayu)..bile aku da sakit telinga..aku sanggup bangun dan berdiri..
nape la mental masing2 masih tak berubah..kalo ko byk duit n taknak tunggu lama sebab ramai org tak berduit p kat hospital kerajaan ko pegi la kat swasta..takyah banyak bunyik! terasa aku tau..ahahaha..nak aje aku bgtau dorg yg aku lg lama tgu dari dorg..tak kecoh pon!!so aku tunjuk je la tanda protes aku dengan berdiri..walhal dorg tu baru masuk dalam kul 10 lebih..kat bawah ni pic si I (Indian guy) tu..kul 12 lebih da balik kan..si M tu lagi awal..kecoh je masing2..

org da makin kurang..aku rasa kesejukan..bile mama kuar..die kata tgu doktor panggil lg..die tanya aku lapar tak..mau tak lapar time sejuk2 ni..he..padahal da sarap roti kelapa sebelum kuar tu..time tu da kul 11 lebih..mama cume nak teh o je..pe lg aku turun ke kafe borong jemput 10, buah mangga, teh o n milo panas..mkn jap jemput2 kat bwh..msj mama bg jeles skit..die taknak takut kene marah mkn kat dlm klinik kan..pe lg aku bawak naik gak..ekekeke..duduk sebelah mama baru aku perasan air teh o tu bocor..pe lagi aku ajak ma kuar jap bersantap..
cepat2 die makan dan masuk...aku makan la sorg2..perabih air milo dan masuk balik...

org menunggu masa tu da tak sampai 10 termasuk aku..bile tibe2 pesakit terakhir kuar dan ruang menunggu hanya aku sorang aku jadi cuak..betul ke ma ada kat dalam lagi ni..masa tu dlm kul 12.15pm....aku pun gatai mesej..bosan dowh!
aku:Ma kat ne? x lik lg kan.
ma: Skrg ma nak buat ultrasound kat bilik no.14.

ha baru lega skit..dalam 12.40 ma kuar..die kata org tu cek mata kiri mmg normal..mata kanan je ada masalah..erm tu mmg da tau... masuk bilik no. 86 lg..

ma terus meluru keluar sambil ajak aku..uik pelik ni..sebab biasa org singgah tmpt pendaftaran tu dulu..anta laporan doktor..atau dpt appointment ke...temujanji yg aku dengar tak hingat..bulan 6 yg byk..pastu skit bulan 5 yg aku dengar dan paling lama..setahun pun ada...dasat...
la...upenye doktor suh die dtg kul 2 balik..masuk bilik tu semata doktor (lelaki,chinese) nak bagi ubat titis kat dua2 mata die..lew..pe lagi kitorg p melantak la..
spt menu di atas..n air suam jek dlm RM7.50..sebelum letak harga die tanya aku dulu..'staf ke?' nape ek?pastu g menapak ke surau..tepat2 sampai blik kat klinik tu kul 2.05.he lambat 5 minit..jauh menapak la..huhu..
duk tunggu doktor melayu perempuan kuar sambil tegur 'anak mata da kembang?'cek dan masuk bilik..kitorg pandang sesama sendiri..'o..ubat titis tu utk anak mata kembang'
pastu doktor tu keluar balik ntah ke mana..doktor lelaki chinese panggil ma aku masuk..lama gak la..

pas kuar die kata doktor tak tau nape ngan mata die..what???
'doktor kata mungkin pendarahan dalaman sebab tak nampak pape'
'ma nangis ke?' aku tanya sebab aku tgk ada sebutir air di bibir mata die (wah ayat!)
'tak la..ko tahan ke 3 doktor keje kan mata ko..sorg bukak pastu sorg lak bukak'
diam..
'pasni nak amik darah' ma bgtau pastu terus doktor panggil..masuk bilik no.86 lg dan kuar ke tempat pendaftaran..akhirnya...

Ma aku cite doktor suh die MC 7 hari. what???syok gilew..die suh byk berehat...jgn wat keje2 berat..tp mak aku taknak..adeii..so doktor bagi 2 hari..sabar je ar aku..pic kat bawah ni aku p lari sat amik..jururawat bg appointment jumpe doktor 6hb 3 nnt..lg 2 minggu..tiada sebarang ubat diberi..mungkin utk keputusan darah tu..so tunggu je la..

moga2 keputusan yg baik2 je..dan cepat2 sembuh..amin..

p/s: sebenarnye time 1st time mama gtau pasal die tak nampak ni die saspek 'org buat'..sebab ada sorg kat tmpt keje yg dengki kat die sebab die dpt shift lebih..tp aku ckp ngan mama jgn pk menda mengarut tu dulu... cek ngan doktor dulu...kalo doktor mmg tak dpt sah kan pape..mngkin betul dugaanya..dan baru la cari ikhtiar lain..berharap takde org dengki2 kat dunia ni..dunia ni milik kite sementara utk dikongsi bersama kan..


5 ulasan:

Dayu berkata...

staff kan dpat harga lain
lagi murah
tu yg dia tanya tu..

cemut berkata...

punya la tunggu lama tup2 dorang tatau ape kena ngan mata ur mum? iskkk

nanonano berkata...

xpe..
sabar la eh..
hope ur mom cpt sembuh
;)

nurul aziyana berkata...

xckup duit nk kawen??jom kite join jana pendapatan...mudah selamat dan yg penting halal..visit http://www.janamodal.com/rm2018.htm

dibiuscinta berkata...

Dayu: Nape la kat ofis iza tak wat harga special utk staf gk..huhu..beruntung la yg keje kat hospital ek..

Cemut: aah la cemut..cedey dan agak kecewa gak...

Nano : Mekasih..amin..arap sgt mcm tu

p/s: pe nak komen kat nurul aziyana ni ek...wakakaka..skali die wat iklan la..