30 November 2011

Kelebihan Halba

Rasulullah saw bersabda :
'Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? 'Rasulullah saw bersabda :' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

Rasulullah saw kemudiannya bersabda :' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)KEGUNAAN HALBA1. Diminum sebagai teh untuk

- Melancarkan haid

- Menghilangkan kembung,sebu dan senak

- Pencuci perut

- Menguatkan jantung

- Menghilangkan lender tekak

- Melegakan sakit kepala/ migraine

- Membuang angin

- Menyembuhkan buasir

- Senggugut

- Merangsang rahim

- Kegemukan

- Kurang berat badan

- Mengawal kencing manis

- Radang kulit dan Bisul2. Teh Halba + Madu

- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah

- Anemia3. Untuk anak2 yang baligh

- kecergasan

- kekuatan badan

- Tumbesaran4. Untuk ibu menyusu

- Banyakkan air susu5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan olehAl-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang. Wallahu'alam.

1 ulasan:

Benjy berkata...

wah bagus ni ia petua yang terbaik yang pernah saya baca.

ps: jika ingin membantu anak2 yatim sila beri sokongan anda di http://www.benjystanis.co.cc/2011/11/kempen-marilah-menderma-selama-15-hari.html tak perlu derma wang ringgit hanya sokongan anda diperlukan. terima kasih.