26 Jun 2018

Reborn

Assalamualaikum. Selamat Hari Raya semua.

Hampir 3 tahun tak berblogging. Banyak sangat cerita suka duka. Kalau taip mahu jadi novel, dapat juga duit ya. Memandangkan aku tidak pakar dalam berpuitis bercerita jadi abaikan saja. Aku hendak hidup ceria dalam dunia aku sekarang. Berblog cuma untuk kongsi momen diri dan anak-anak.

Alhamdulillah, diringkaskan cerita Sha kini berstatus ibu tunggal. Ya, Sha lebih suka guna word single dari Miss J. Sebab Sha tak suka tanggapan buruk orang terhadap Miss J. Sedangkan jodoh Sha tamat sebab seorang single tapi apapun Sha lebih pilih untuk mengatakan Sha cuma berjodoh setakat 4/11/2014. Alhamdulillah anak 3 sudah. Yang terakhir anak perempuan umur 3 tahun 3 bulan sekarang.  Besar sudah.  Bayangkan Sha single masa anak dalam perut 5 bulan, Sha sendiri tak sangka macam mana Sha boleh hadap semua dugaan.  Benarlah Tuhan kata, dia uji makhluk berdasarkan apa yang mampu kita hadapi.

Sha hadap dunia single seorang sampai hendak bersalin baru beritahu family sendiri.  Itupun berharap mereka tak beritahu siapa-siapa lagi.  Sha cuma beritahu teman rapat termasuk seorang rakan pejabat saja selepas itu.

Alhamdulillah menghadap dunia bujang seorang diri di Johor sehinggalah Sha dapat pindah di Klang.  Masa nak pindah barulah beritahu siapa-siapa yang tanya berkenaan isu suami.  Ya, I am divorced.  3 tahun lebih di Johor seorang drive ulang alik balik kampung sambil dukungkan anak sebab susukan anak dalam perjalanan.  Subhanallah.  Allah yang bagi semua kekuatan. Tiada daya dan kudrat melainkan kerana Allah.

Sha tak berniat nak ceritakan apa kesusahan yang Sha alami selama ini pun sebab selama ini pun Sha banyak susah seorang.  Family dan teman rapat saja yang Sha mengadu sebab Sha tahu ada masa orang suka dan ada masa orang benci bila kita rasa kita lemah.  Jadi jangan tunjukkan kelemahan kita.  Yang senasib, be strong.  Masa Sha down pun Sha cuba cari grup ibu tunggal malangnya tak jumpa.

Bila tak jumpa Sha tahu Allah nak Sha cuma mengadu lebih dengan dia.  Alhamdulillah...

 Oh ya, kenapa bahasakan diri Sha sedangkan selama ini beraku dalam blog.  Sejujurnya membahasakan diri sebagai aku rasa diri sangat dekat untuk bercerita apa saja dari hati tapi kali ini sejak tukar di Klang aku rindukan diri aku yang sangat bahagia semasa di SMKTPG.  Masa itu kawan-kawan panggil Sha.  Bila kerja bos panggil Sha pun rasa lain.  Rasa happy.  Jadi di Mahkamah Klang perkenalkan diri sebagai Sha.  I just want to reborn, to be happy.  So called me Sha k! Hehe.

Wokeh, jumpa next entry..daaaa...

Tiada ulasan: